13. Döda hundar i företaget, dubbelbokningar och övervärderingar

Vi ansökte för 2 år sedan om kvarstad mot Tambourine studios i samband med att vi stämde dom. En kvarstad innebär att kronofogden går in och säkrar tillgångar som kan ge pengar för att betala av skulder till de borgenärer bolaget har. Detta gjorde vi då vi var oroliga att Tambourine skulle tömma bolaget på pengar. I bolaget fanns då ca 2 miljoner kronor i rena värden. Vi fick avslag på den och nu 2 år senare inför stundande huvudförhandling i Malmö tingsrätt på måndag nästa vecka så är bolaget helt tömt.

I Cardigansmålet fick vi en kvarstad emot oss när Cardigans menade att vi försökte tömma våra bolag på pengar då våra tillgångar minskat i bolagen. De menade att vi sålt inventarier billigt till oss själva och skrivit av värden ur våra inventarielistor på ett otillåtet sätt. Tingsrätten gick på deras linje och tyckte vi tömde bolagen på pengar varför kvarstadsansökan gick igenom men det finns ingen sanning som helst i Cardigans påståenden. Allt känns mycket orättvist och vi kommer nedan att beskriva på samma sätt som vi förgäves försökte för Lunds tingsrätt den verkliga anledningen till varför inventarievärdena minskat i våra bolag.

När vi 2009 sparkade Tambourine och tog över bokföringen från deras odugliga skötsel så var inventarielistorna enormt omfattande och i katastrofalt skick.

Inventarier som inte skulle bokförts i inventarielistan till exempel på grund av för lågt inköpsvärde som exempelvis bläckpatroner och andra småsaker låg i dom. Även andra saker som man undrar hur fan dom ens hamnat där till att börja med låg där.

Ett mycket talande exempel är den DÖDA HUND som låg i Christian Grahns bolag!

Hunden i fråga var en kär kamrat till Christian under ett antal år. Hunden köptes inte in som en företagshund om det nu finns något sådan term och detta har Christian vittnat om i Lunds tingsrätt utan var istället en privatägd livskamrat som han aldrig någonsin trodde han skulle stöta på i sitt bolags bokföring.

Många som följt denna blogg eller härvan i övrigt har frågat oss om det inte ligger en hund begraven i Tambourines hantering av alla de bolag som nu stämmer varandra kors och tvärs. Vi har även för egen del när vi började uppdaga deras misskötsel själva använt uttrycket.

Sanning slår här fiktion på fingrarna och i detta fall finner vi just en död hund begraven mitt i härvan!

Denna hund hör såklart inte hemma i inventarielistan och här tar idiotin ny fart.

Om hunden inte hör till företaget måste den väl skrivas ut i synnerhet kan man tycka när den faktiskt är död. Den minskar rimligvis då bolagets inventarievärde. Till vilket värde ska den skrivas ut då? Inköpsvärdet?

Nja här har Tambourine krånglat till det ytterligare. Inte dock genom att bara låta hunden ligga kvar på inköpsvärdet eller ens vilket kanske vore brukligt i sammanhanget skriva av hunden, vilket man ju gör med inventarier. Nej här har istället hundens värde ökat med tiden…

Ökat?

Hur och varför ökar en hunds värde?

Det kan säkert finnas flera goda anledningar men i det här fallet är svaret enkelt. Tambourine har gjort och gör fortfarande likt Cardigans gör i Lunds tungsrätt på det sätt att man värderar hunden efter ett index för gitarrer…!

Gitarrer?

Det låter mycket för att inte säga extremt ologiskt att värdera hundar som gitarrer om nu inte hundars värdeindex exakt matchar det för gitarrer? Det gör det sannolikt inte.

Nu rör det sig heller inte om vilka gitarrer som helst utan detta index är framräknat på värdeökningen på ett antal av de mest eftertraktade vintagegitarrerna i världen enligt Vintage guitar magazine price guide.

Vi menar att detta är lika godtyckligt som att räkna ut hundars värdeökning enligt ett index framräknat och baserat på de senaste årens dyraste tavelförsäljningar. Om hundar kan vara gitarrer så kan de ju också vara tavlor eller?

En intressant aspekt i det hela efter att ha sett den graf över våra inventarievärden som Cardigans lämnat i Lunds tingsrätt är att hunden även 5 år efter sin död fortsätter att öka i värde. Otroligt!

Andra knäppa saker som låg i listorna och likt hunden konstant ökat i värde enligt det gitarrsamlarindex som Tambourine och Cardigans menar man ska följa för att ange värdet på samtliga våra inventarier vad de än må vara var bland annat:

En av våra mammors bilar. Den låg dock då i en annan bandmedlems egna bolag. Detta upptäcktes efter att vi i rättelsearbetet tyckt att det nummer som stod som kod för inventarien mycket liknade ett registereringsnummer för en bil. Vi menar även här att en äldre Volvo inte har en värdeökning som följer samma index som världens mest eftertaktade samlargitarrer även om en Volvo kan anses vara en bra bil. Vi tror inte heller att det är brukligt eller ens smart att man bokför sina kompisars mammors privata bilar i sina egna företag. Det blir så tokigt då. Vidare låg där 7 år gamla mobiltelefoner, gamla datorer utan verkligt värde, bläckpatroner, skrivare och så vidare och så vidare ner till minsta skräp.

Det slutar tyvärr inte där.

Ett mycket stort antal inventarier låg nämligen dessutom dubbelbokade!

Med det menas att det fanns 2 inventarier i listan som avser samma objekt trots att det i verkligheten endast fanns 1 fysiskt exemplar. Detta då Tamboruine flyttat inventarier mellan bolagen i bokföringen hur som helst “utan att ha koll” eller “utan att vilja ha koll på” var och hur de bokades och ej tagit bort inventarier ur bolagen när man flyttat dem till och från olika bolag.

Att vi skriver “utan att vilja ha koll på” kommer vi att komma tillbaka till senare. Det finns nämligen en anledning menar vi till varför man har velat värdera upp våra tillgångar på olika kreativa sätt.

Efter att vi rättat alla felbokningar, 7 års ogjorda avskrivningar, dubbelbokningar och annan klåparsörja Tambourine ställt till med vilket gjordes på vår nye revisors inrådan så minskar såklart värdet i företaget. Det är helt naturligt och helt logiskt. Värdet på de inventarier som var dubbelbokade halveras rimligtvis samtidigt som avskrivningarna, utrangeringarna av inventarierna som låg fel samt av skräp i inventarielistorna också påverkar värdena med stora belopp. Att inventarievärdena idag är mycket mindre i våra företag är således inte alls så konstigt.

Varför gör man då på detta sätt? Varför vill man ha höga inventarievärden?

Det kommer vi tillbaka till senare.

Just nu hoppas vi att polisen utreder detta.

Comments are closed.